Selecteer een pagina

Over

Gemengd vocaal ensemble Cantus Lux Aeterna is in 2019 opgericht in Harderwijk. Het bestaat uit 9 professionele en semi professionele zangers. De naam CLA betekent zoveel als “zingen over het eeuwig Licht”. Dit geeft het motief aan waarover we zingen en waarom we zingen.

Onderscheidend

Wij onderscheiden ons door in een kleine bezetting toegankelijke muziek te laten horen op een professioneel niveau. We zingen graag a capella, maar laten ons ook begeleiden door andere professionele musici. Ook worden speciaal voor ons ensemble muziekstukken gearrangeerd waardoor bekende melodieën worden herleefd.

Het repertoire omvat onder andere:

  • Toegankelijke en bekende klassieke muziek
  • Hymns en Chorals, op een eigentijdse manier opnieuw gearrangeerd
  • Lichte muziek

Veel van onze zangers uit het ensemble zijn verbonden aan bekende kamerkoren en ensembles. Ook treden zij solistisch op, meer informatie vindt u bij de stukjes over de zangers.

We willen onderscheidend zijn door in een kleine bezetting toegankelijke muziek te laten horen op een professioneel niveau.

Doelstelling

Wij hebben als doelstelling:

  • De kloof overbruggen tussen klassieke muziek (ouder publiek) en lichte muziek (jonger publiek)
  • Herkenbare, toegankelijke muziek laten horen
  • Oude Hymns en Chorals in een nieuw jasje steken
  • Publiek een beleving mee te geven
  • Op professioneel niveau optreden 

De zangers

Lydia Liefting, 1e sopraan

Mijn naam is Lydia Liefting. Vanaf mijn jeugd ben ik al veel met muziek bezig. De eerste stappen op vocaal terrein zette ik als achtjarige bij een koorschool. Daar kreeg ik zanglessen, stemscholing en solfège. Op jonge leeftijd zong ik mee in diverse (project)koren en op mijn vijftiende nam ik zangles bij Bas Ramselaar. Maar ook dirigeren vond ik al vroeg fascinerend: het kunnen vormen en leiden van klanken en het werken met stemmen had mijn grote belangstelling. Mijn zangpedagoog, Bas Ramselaar, begeleidde mij bij de eerste stappen op dit gebied. Ik nam deel aan een directiecursus tijdens de Dartington International Summerschool en volgde directielessen bij Ab Weegenaar, organist, fagottist en koordirigent te Kampen.

Sinds 2010 ben ik als sopraan en dirigent verbonden aan Voxtet Vocaal Ensemble, een dubbelkwartet te Amersfoort. Daarnaast zing ik in het Basiliuscollege, een kamerkoor voor beroepsmucisi in Utrecht.
In cantact komen met mij kan via: lydialiefting@gmail.com

Tamara Ester, 2e sopraan

Mijn liefde voor zingen ontstond al op jonge leeftijd. Ik zong bij een kinderkoor en jeugdkoor en werd toen al regelmatig gevraagd solo te zingen. Later zong ik bij verschillende oratoriumverenigingen en kamerkoren. Op 21-jarige leeftijd ontving ik mijn eerste zanglessen van Hetty Koelewijn. Later volgde ik zanglessen bij Marjo van Someren, Hetty Gehring, Marieke Steenhoek, Esther Putter, Kees Jan de Koning en Geert Berghs.

Tevens nam ik deel aan masterclasses o.l.v. Maarten Koningsberger en Peter Kooij. Verder volgde ik workshops op het gebied van Lichtenberger techniek, Ademtechniek, CVT, Acteren en Stembevrijding. Mijn bachelor of music behaalde ik in juni 2013. Sinds 2007 geef ik zelf zangles in mijn lespraktijk “De Klankfontein” en stemvorming bij diverse koren. Naast het zingen met Cantus Lux Aeterna treed ik regelmatig op bij verschillende projecten van oratorium- en kamerkoren (waaronder het Basilius College, kamerkoor Ars Musica en dubbelkwartet Cappella Fontana), zowel als koorzanger als soliste. In 2017 schreef ik het boekje “Huiswerk voor de Koorzanger”. Naast het zingen en lesgeven run ik een Bed&Breakfast en besteed ik wat tijd aan fijnschillderen.

Voor meer informatie: www.deklankfontein.nl.

Carla Martens, 1e alt

Carla begon op twaalfjarige leeftijd met zingen in het Christelijk Jeugdkoor ‘Vivace’ te Zwijndrecht. Het koor zong op hoog niveau en daardoor heeft zij haar stem goed kunnen ontwikkelen. Toen Carla zeventien was, begon zij met het volgen van zanglessen bij verschillende zangdocenten. Sinds 1999 woont Carla in Amersfoort en heeft zij haar lessen voortgezet bij Niek van Klaveren en later bij Bas Ramselaar. De laatste jaren heeft ze les bij Maria den Hertog. Carla voelt zich thuis bij alle vrouwenstemmen en heeft een groot stembereik.

Carla treedt regelmatig als soliste op in zangdiensten en tijdens concerten. In 2003 behaalde ze een derde plaats bij een vocalistenconcours in Noord -Holland. Ook heeft Carla in 2006 meegedaan in een amateurgezelschap ‘Arti Vocaal’ met de opera: ‘Die Zauberflöte’ als ‘Königin der Nacht’. Nu zingt Carla ruim 4 jaar bij Annemarie & The Pilgrims Voices en zingt ze in duetten en kwartetten.

Maria den Hertog, 2e alt

In 1989 studeerde ik af aan het Haags Koninklijk Conservatorium waar ik solozang studeerde bij Meinard Kraak; daar volgde ik masterclasses bij John Cage (moderne muziek) en bij Robert Holl (romantisch repertoir)  Later ben ik me gaan nascholen bij Eugenie Dietewich, Aafje Heinis en Maria Acda, en recent door Hetty Gehring, ademcoach.

Heel veel heb ik gezongen als soliste, maar later ook een aantal jaren in het Groot Omroep Koor in Hilversum olv Peter Dijkstra, Jaap van Zweden en vele anderen. Momenteel zing ik in meerdere Bachcantate-projecten en allerlei (koor)concerten en oratoria, de kinder-Mattheuspassion  en werk ik mee aan oude muziek opnames. En sinds 2019 ben ik lid van Cantus Lux Aeterna, een negental gepassioneerde professionele zangers en zangeressen dat zich bekwaamt in het zingen van de klassieke en religieuze vocale muziek uit alle stijlen en tijden.

Al jaren ben ik ook dirigent van drie (a capella-)koren en voer jaarlijks verschillende concerten uit. Verder geef ik zangles aan huis en geven de zangleerlingen jaarlijks een of twee uitvoeringen.
Voor meer info: www.mariadenhertog.nl 

Teun van Dijk, 1e tenor

De zangervaring van Teun is begonnen bij het kinderkoor van de kerk. Op het voortgezet onderwijs zong hij als jongenssopraan in de schoolkoren. In die jaren volgde hij zanglessen bij Titia Dijkstra op de muziekschool in Goes. Tijdens zijn studie SPH in Ede volgde Teun zanglessen bij Jeroen de Vaal. Later kreeg hij zanglessen van Kees Jan de Koning.

Als projectzanger zingt hij regelmatig bij verschillende koren, zoals het Sint Joris Kamerkoor te Amersfoort, de Bach Cantorij Baarn en het Ars Musica Concertkoor.

Naast zijn bijdrage als koorzanger is Teun te horen als solist. Zo heeft hij onder andere gesoleerd in de Musikalische Exequien van Schütz, in verschillende Cantates van Bach, de Messiah van Händel en Olivet to Calvary van Maunder. 

E-mail: teunisvd@hotmail.com 

 

Jasper de Jongste, 2e Tenor

De liefde voor muziek zit er bij Jasper van jongs af aan al in. Op 7-jarige leeftijd mag hij eindelijk starten met pianolessen. In datzelfde jaar begint hij ook met zingen in het koor van de basisschool. Op het voortgezet onderwijs blijft de liefde voor koorzang en zingt hij veel mee in het schoolkoor.

Na de middelbare school zingt hij in verschillende koren en blijft zijn stem ontwikkelen. Rond die tijd start Jasper met het volgen van zanglessen bij Maria den Hertog waar hij nu nog steeds les heeft.

Momenteel zingt Jasper in verschillende koorprojecten en maakt hij deel uit van Cantus Lux Aeterna, een klein vocaal ensemble met negen gepassioneerde (semi-)professionele zangers. Naast het zingen in koren is Jasper ook te horen als solist in cantates en oratoria.

Timon van Velzen, 1e bas

Als zanger is Timon van Velzen (bas-bariton) actief in diverse contexten en genres. Van oude muziek en oratorium tot Duitse liederen, Italiaanse opera en lichte muziek. Zijn grote passie is om door middel van muziek mensen te verbinden en ze te raken door al zingend iets uit te dragen. Naast uitvoerende activiteiten is Timon actief als zangdocent en leider van workshops en koorprojecten.

De zangcarrière van Timon begon al op negenjarige leeftijd als solist in samenwerking met kerkkoren. Rond die tijd volgde hij zijn eerste zanglessen. Op vijftienjarige leeftijd nam hij opnieuw zangles, bij Annemarie de Jong in Harderwijk. In 2016 werd hij toegelaten tot de voltijdsopleiding klassieke zang aan het Utrechts Conservatorium, met piano als bijvak. Timon woont nu in Amersfoort en zit inmiddels in het vierde jaar van zijn conservatoriumopleiding. Daarnaast heeft hij een bachelor sociologie, een minor muziekwetenschappen en de Kurt Thomas Cursus voor koordirectie afgerond. Timon volgt zijn zangstudie bij de Bulgaarse sopraan Dobrinka Yankova. Hij volgde coachings en masterclasses bij diverse vooraanstaande zangers, dirigenten en regisseurs. Meer informatie over concerten vindt u op www.timonvanvelzen.nl

Aart van der Snoek, 2e bas

Muziek vormt een belangrijk onderdeel in mijn leven. Het is een universele taal die aan een ieder vertroosting, verbinding, ontspanning en bemoediging kan brengen. Elke keer weer merk ik dat muziek  mensen op een dieper niveau kan raken.

Ik ben een gedreven en gepassioneerde zanger en volgde jarenlang zangles bij onder andere Bas Ramselaar. Mijn stem laat zich omschrijven als een lyrische en warme basstem. Als solist en ensemblezanger heb ik inmiddels veel concerten gezongen. Cantus lux Aeterna is door mij opgericht vanuit de wens om in een kleine gelijkgestemde setting hele mooie muziek te maken met een inhoudsvolle en hoopvolle boodschap.

Ik ben daarnaast ook verbonden aan het dubbelkwartet Cappella Fontana, en als projectzanger betrokken bij het Bach Consort te Nijkerk van Falco van loon.

Email: aart@vd-snoek.nl